Serigrafi til eksamen

Beretning fra en solo-workshop i serigrafi (maj 2017)

I maj stod Anette Juhler (Aarhus) foran en afsluttende eksamen i folkeskoleuddannelsen HÅNDVÆRK & DESIGN. Anette beskrev forinden sine idéer, som skulle trykkes på forskellige materialer. På workshoppen fik Anette lært serigrafi-processen og realiseret sine idéer, samt et 12-tal til eksamen, hvor Anette fremlagde sit projekt. 

Læs her Anette Juhler´s egen beretning:

Fordelene ved at vælge en solo-workshop fremfor et traditionelt kursusudbud er mange. Her vil jeg især fremhæve muligheden for, at solo-workshoppen bliver 100% skræddersyet til kursistens egne specifikke behov. Inden afholdelsen af solo-kurset havde André og jeg en udvidet mailkorrespondance vedr. mine kursusønsker. Jeg sendte også i forvejen nogle udkast til motiv, så nogle af rammerne var klar til brug ved kursusstart. På samme måde kan tidspunktet for solo-kurset tilpasset individuelle behov.

På et solo-kursus sker læringsprocesserne i et markant højere tempo, end ved traditionelle kurser med flere kursister. Kurset er tilrettelagt 100% spot-on efter mine behov, så når jeg var klar til at lære nye processer, kunne vi gå i gang uden unødig ventetid /spildtid i forhold til andre kursisters behov og forventninger. 

Før solo-kurset har jeg været på et enkelt rammetrykskursus, hvor jeg har lært det mest grundlæggende med at blande farver, anvende forskellige bindere, sætte stof op mm. Efter solo-kurset har jeg lært HELE processen: fra samling af rammerne til at stå med et stykke færdigt stof påtrykt helt unikt rammetryk.

Kurset gav mig især en stor tiltro til, at det her kan jeg sagtens fortsætte med på egen hånd derhjemme. Og det gjorde jeg. På en enkelt måde har jeg derhjemme i mit eget hus fået sat en halogenlampe op til belysning af fotografiske rammer, har fundet opbevaring af rammerne (sorte plastikkasser) og har fået indrettet mig med et praktisk trykbord (stuebord med kraftig filtunderlag).

Jeg har i vid udstrækning fået lyst og mod på at bruge min nye viden og erfaring i min ”håndværk og design ”-undervisning i folkeskolen. Rammetryk vil både kunne implementeres i den obligatoriske undervisning, såvel som på valghold.  Alle kan rammetrykke, og der er et rigtig spændende udviklingspotentiale i håndværket.

I mit møde med rammetryk har jeg især været optaget af flg. fem facetter:

A: Jeg har været optaget af kun kunne fremstille mine helt egne trykrammer (hamre lister sammen, gøre rammerne klar med opspænding af væv, påføring af emulsion, overføre motiv, belyse osv.)

B: Og jeg er på alle måder fascineret af selve håndværket: at kunne rammetrykke. Man skal jo virkelig kunne mestre håndværket, før resultatet står skarpt.

C: Jeg synes også, at det er spændende at opdage, hvad de forskellige bindere gør ved stoffet. Jeg synes selv, at ”svulmebinderen” fremhæver motivet på en flot måde. Og jeg har fx brugt den transparente binder til at imprægnere stoffet, så det bliver smuds- og vandafvisende, da stoffets tekstur ændres markant ved påføring af flere lag binder. Og det er fedt at kunne rammetrykke på alle mulige materialer: stof, læder, pvc, papir, pexiglas, div. træsorter osv.

D: Og jeg er virkelig optaget af de eksperimenterende og legende muligheder, rammetryk byder på. Jeg synes, det har været fascinerende at lege med de mere ”diffuse” tryk, der jo med vilje signalerer det ”u-perfekte” det lette, legende og frække udtryk - sidste er dit ordvalg! :)   Og jeg er jo på ingen måde færdig med at eksperimentere. Der er jo et væld af muligheder i farvevalg, motivvalg, over/undertryk, materialer osv., osv.

E: det sidste element, jeg vil nævne er den ”materielle kultur”. Det er et område vi skal undervise i (jf. vores kompetencemål for faget) og her er rammetryk jo en sand guldgrube! Rammetryk-teknikken har jo mange 1000 år på bagen og stammer fra Østen. Samtidig er serigrafi jo stadigvæk en højaktuel fremgangsmåde indenfor for den grafiske industri. Vores vejskilte, shampooflasker og alt muligt andet er fremkommet ved serigrafi. Det er da vildt at tænke på (!), og vil helt sikkert kunne sætte rammetryk i folkeskolen i et spændende perspektiv.

 

Klik på links til mere information:

Den serigrafiske proces

Materialer du kan trykke på

Malerier med serigrafitryk

Køb af materialer og trykrammer